Kako odabrati dizajnera interijera za sebe?

Od odluke za preuređenje nekog prostora do gotovog i opremljenog interijera prolazi se kroz više vezanih faza. Ukoliko želite taj posao da prepustite profesionalcu, prva od njih je svakako odabir dizajnera sa kojim ćete surađivati.

Sve je više tvrtki i samostalnih dizajnera interijera na tržištu, pa nekada ni ova osnovna odluka nije jednostavna. Dizajneri interijera mogu biti samouki, talentirani, sa iskustvom, završenim tečajem, visokom školom, fakultetom ili magisterijem. Ovim poslom se često bave i arhitekti, ali i građevinari, pa i stolari, cvjećari i aranžeri izloga. Obzirom da za rad u ovoj struci kod nas nije neophodna licenca, ograničenje je jedino u volji ili entuzijazmu pojedinca.

To dovodi do prebukiranosti tržišta ponudama dizajnera i „dizajnera“, a samim time i do zbunjenosti potencijalnog i neupućenog klijenta – koga u tom moru odabrati?

Pored preporuka koje uvijek treba uzeti u obzir, preporučujem da pri gledanju različitih portfolija, izdvojite dizajnere  čiji su vam radovi najinteresantniji, i koji imaju dovoljan broj izvedenih projekata sa fotografijama koje u generalnom utisku najviše odgavaraju vašem ukusu. Napisala sam „generalnom“, jer morate imati u vidu da izvedeni interijeri u portfoliju dizajnera prvenstveno odgovaraju ukusu i potrebama investitora za kojeg je projekt rađen. Ukoliko vam se neki prostor čini „prehladan“, „pretaman“, „premoderan“, „pretradicionalan“…, najvjerovatnije je to želja klijenta sa kojim je radio jer između dizajnera i klijenta nerijetko dolazi do neslaganja u stilovima i mišljenjima, ali dizajner je taj koji mora pomiriti ukus klijenta i pravila struke, kako bi investitor u konačnici bio zadovoljan, a dizajner zadovoljan ili relativno zadovoljan djelom na kojem je njegov potpis.

Rijetki su dizajneri interijera koji su  postigli da se klijent uopće ne miješa u njihove odabire. Takvu privilegiju imaju ili poznata imena sa velikim stažom, ili dizajneri koji ponovo rade za istog klijenta koji je već stekao potpuno povjerenje u njih.

Oformljeni dizajneri obično ostavljaju svoj prepoznatljiv pečat u svakom interijeru koji rade, nevezano za stil koji je zadat trenutnim projektom. Iskusnom oku je to vidljivo, koliko god projekti bili različiti. Zreli dizajner bi trebao biti sposoban da se kvalitetno snađe u svakom stilu uređenja, ukoliko je stilski obrazovan i poznaje teoriju forme.

Pored gore navedenih stvari, bitno je da ugovorite suradnju sa onim dizajnerom sa kojim uspijete na uvodnom razgovoru najbolje da se sporazumijete. Sa kojim „kliknete“.

Dizajner interijera ulazi u vaš osobni prostor, u vaš način života, potrebe i novčanik. Sa njim ćete komunicirati u narednih nekoliko mjeseci i veoma je bitno da ta komunikacija teče otvoreno i glatko, uz obostrano povjerenje.